SOAPUI-Interview-Question---1

Introduction to SoapUI Interview Questions and Answers

Testing is as crucial as the development. It is not only a performance indicator but also an assurance to the stakeholders. In the market, there are several alternatives to test web services like JMeter, Postman, Widdler, HttpMaster, and WebInject to name a few. This open source test application is still gaining popularity among the users.

It is a free and open source functional testing application reserved for SOA and web services. This empowers its user to test web services like SOAP-based, Restful, JMS, HTTP, databases and much different kind. A dedicated rich interface enables its users with an interactive test environment. One can perform several kinds of testing like functional, regression and load I n Soap UI.

Technicality:

Developer – SmartBear Software

Initial Release – 2005

Stable Release – version 5.4 (in Nov 2017)

Type – SOA and web services

Now, if you are looking for a job which is related to SoapUI then you need to prepare for the 2019 SoapUI Interview Questions. It is true that every interview is different as per the different job profiles. Here, we have prepared the important SoapUI Interview Questions and Answers which will help you get success in your interview.

In this 2019 SoapUI Interview Questions article, we shall present 10 most important and frequently asked SoapUI Interview questions. These questions are divided into two parts are as follows:

Part 1 – SoapUI Interview Questions (Basic)

This first part covers basic SoapUI Interview Questions and Answers

Q1. In spite of so many functional testing tools in the market, why do you prefer Soap UI?

Answer:
Why we prefer SoapUI are as follow:

  • Easy to install
  • An interface is easy to use and understand
  • Availability of automating the test cases
  • Mocking availability
  • Easy Integration

Q2. What are web services?

Answer:
For any web applications, there are two ends –client and server, where the requests are sent by the client side and are responded back by the server side. Web services are web-enabled components that help to communicate the data between the client and server. This can be easily accessed over the internet. It works on the concept of XML messaging concepts.

Let us move to the next SoapUI Interview Questions

Q3. How the hierarchy goes in Soap UI for testing project’s build?

Answer:
The sequence of operations is as follow –

  • TestSuite
  • TestCase
  • TestStep

Q4. How to automate web services in SoapUI?

Answer:
This is the basic SoapUI Interview Question asked in an interview. Below are the points on how to automate web service in soapUi are as follows:

  • Create a project and add it to WSDL file
  • Add the test suite, test case, and test step
  • Custom validation using groovy steps
  • Call the external data source if any
  • Add ascertains (if any)
  • RUN the test

Q5. Name the different kinds of assertions available in SoapUI?

Answer:
One of the crucial features in SoapUI is assertions. Below listed is its kind –

  • Simple contains
  • Schema compliance
  • Simple not contain
  • Soap Faults
  • Response SLA
  • XPath Match
  • XQuery Match
  • WS security status
  • Script Assertion
  • WS – response assertion

Q6. Name the types of data sources compatible with Soap UI?

Answer:
The files format compatible with Soap UI is

  • Excel File
  • CSV file
  • ODBC sources
  • SQL/ADO Objects

Let us move to the next SoapUI Interview Question.

Q7. Tell me about the resource root property in Soap UI along with resource root examples?

Answer:
The resource root property helps to control the Soap UI path for any project resources. If the resources are external, they are needed to include in the project while distribution.

Regarding the root, examples refer the below-mentioned scenarios –

If a user has a file (let’s say RPAdata.xls) for which he needs access, then the d:\projects\ folder will contain the root files of the project

  • Absolute path
  • Project path
  • Workspace path

Part 2 – SoapUI Interview Questions (Advanced)

Let us now have a look at the advanced SoapUI Interview Questions.

Q8. Brief me the steps needed for Security testing?

Answer:
The steps of security testing are as follow

  • First to create a functional test case, if there are already any available one a user can opt that as-well
  • Add a security test
  • Run the security test
  • Analyze the report
  • Create a Report

Q9. Name the factors that affect the web services performance?

Answer:
First, I just want to name them and then I would like to brief them

  • A large volume of XML/JSON file which is getting processed in the server side:
  • Processing of payloads (series of request and related response)

The above two factors contribute to the maximum for poor performances, the effects get multifold when the application server is not that robust and while implementing a complex WSDL’s. Sometimes the requests are responded quickly because of these reasons.

One more crucial factor is Security, which has always been a point of concern and worries the tester who do web performance testing. The reason is HTTPS sites are considerably low performance when a tester adds WS-security layer this decrease the performance furthermore.

Let us move to the next SoapUI Interview Questions

Q10. How will you import Postman collection into a Soap UI?

Answer:
We need to follow some series of steps –

Select a File>Import Postman Collection

When the “import postman Collection” opens, click Browse and select the Postman collection to import.

By doing this the Soap UI will create a new project automatically and imports all the related API’s in the collection. Once this is done the Soap UI application prompts the user to select the test case name.

Q11. Name the different component that can be used in Soap UI web services?

Answer:
This is the frequently asked SoapUI Interview Questions in an interview. There are 5 main components that are used in web services which are –

  • WSDL –Web Services Description languages
  • SOAP – Simple Access Object protocol
  • UDDI – Universal Description, Discovery, and Integration
  • RDF – Resource Description Framework
  • XML – Extensible Markup Language

Q12. What is WSDL?

Answer:
This is the most asked SOAPUI Interview Questions in an interview. WSDL is used for the following reasons –

  • To get the origin of the web services
  • To fetch the header information
  • Port type information’s
  • Input/output messages

Q13. What do you understand by UDDI?

Answer:
It’s a kind of global repository which contains all kinds of web services. Working on a project when there is a need to fetch several details for testing purposes a tester can find them here. If a new web service can be registered using this. A place which contains the detailed information of the WSDL.

Q14. State some challenges that you encounter while testing the web service using Soap UI?

Answer:
Often these things we encounter as a tester while working on any given web-services. The biggest of them is the testing is done via GUI and most of the Web services do not have a GUI.

Conclusion

We live up to the expectations of our readers and always mention precautionary measures (if any). We do not want to limit you when it comes to knowledge. So, it’s our responsibility to make our readers aware of certain things. The interview for the experienced folks is generally work related and the experience they have (means real work scenarios). For our fresher reader, we would like to say that apart from these crucial interview questions also have a hands-on session on the Application as well. If the tool knowledge is there things will become quite easy.

Recommended Articles

This has been a guide to the list of SoapUI Interview Questions and Answers so that the candidate can crackdown these SoapUI Interview Questions easily. Here in this post, we have studied top SoapUI Interview Questions which are often asked in interviews. You may also look at the following articles to learn more –

  1. Oracle Forms Interview Questions And Answers
  2. Inheritance Interview Questions – Top Questions
  3. Top 10 Kotlin Interview Questions
  4. SVN Interview Questions

The post SoapUI Interview Questions appeared first on EDUCBA.