Magyar tulaja lett a közbeszerzéseken százmilliárdokat szakító osztrák cégnek

A Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz is több szálon kötödő Belfry az utóbbi években több állami vasút- és útépítési közbeszerzést is nyert. A cég eddig hivatalosan egy osztrák ügyvéd tulajdonában volt, az ő helyére azonban most egy magyar lépett.

Mintegy 300 milliárd forint közbeszerzést nyert 2016 és 2018 között az osztrák Belfry Holdnig GmbH Magyarországon, amelynek tulajdonosa Daniel Neubauer bécsi ügyvéd volt a legutóbbi időkig. Őt váltotta Aczél Zoltán – írja a G7.

A lap szerint a vasút- és útépítési közbeszerzéseket a Belfry szinte mindig a Strabag konzorciumi partnereként vagy alvállalkozójaként nyerte.

Emellett úgy tűnik, a Belfryt az osztrák-orosz Strabag mellett a NER-hez is jó üzleti kapcsolatok fűzték és tulajdonképpen a Belfry biztosította a Strabag „NER-kompatibilis működését”.

Ugyanakkor eddig a céget hivatalosan az építőiparban tapasztalatlannak számító Daniel Neubauer vezette, és 2018 márciusában tagadta, hogy stróman lenne. Most azonban átadta helyét Aczél Zoltánnak, aki a Strabag regionális lobbistájaként lett ismert, apja, Aczél Tamás pedig a magyar Belfry-cégeket vezeti.

A Belfry nyolc közbeszerzésen nyert, ezek közül hétben is a Strabaggal indult közösen.

Alvállalkozóként a Forbes legújabb gazdaglistája szerint kilencedik leggazdagabb magyar, Szíjj László és a mintegy 479,4 millárd forintos vagyonával leggazdagabbnak számító Mészáros Lőrinc cégei tűntek fel.

Külföldön is működik a közös munka

Azt azonban a G7 szerint nem lehet megmondani, melyik cég mennyit kapott a közbeszerzésekből a konzorciumi indulások miatt.

Ugyanakkor a Rákos és Hatvan közti vasútvonal vállalkozási szerződéseiből 19 százalékos Belfry-részesedést lehet kiolvasni. Mindezt úgy, hogy a cégnek korábban nem voltak ismert vasúti munkái.

A cég utoljára 2018-ban nyert közbeszerzést, de azóta is komoly pénzügyi sikereket könyvelhetnek el. 2019-ben 4,3 milliárd forintos nyereséggel működtek úgy, hogy 2019-ben csak 52 munkavállalójuk volt, amely nemrégiben 76 főre emelkedett.

A Belfry NER-kompatibilátására további bizonyíték, hogy az osztrák anyacégnek Horvátországban is van közös vállalkozása a Szíjjhez tartozó Duna Aszfalttal: itt a Mészáros tulajdonában lévő eszéki futballklubot szponzorálják. Mi több, a Belfry korábban 140 ezer eurót utalt az R-Post-R médiacégnek, amely aztán ebből a pénzből támogatta a Fidesz-szövetségesnek számító szlovén pártot, az SDS-t, amelynek élén a korrupcióért korábban elítélt Janez Janša áll – aki azóta ismét az ország miniszterelnöke lett.

Borítókép: Nikola Markelov / Unsplash

The post Magyar tulaja lett a közbeszerzéseken százmilliárdokat szakító osztrák cégnek first appeared on Forbes.hu.

Source: forbes.hu

Magyar tulaja lett a közbeszerzéseken százmilliárdokat szakító osztrák cégnek