SSC CGL Quiz : General Awareness 19 -01-2021






Dear Readers,

As SSC CGL notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.

1. Fish generally breathe through - 

A. Skin 

B. Nose 

C. Gills 

D. Fins 

1. मछली आम तौर पर सांस लेती है - 

A. त्वचा द्वारा 

B. नाक द्वारा 

C. गलफड़े द्वारा 

D. पंखों द्वारा 

2. The sugar present in DNA is: 

A. Glucose 

B. Fructose 

C. Deoxyribose 

D. Ribose 

2. डीएनए में उपस्थित शर्करा है- 

A. ग्लूकोज 

B. फ्रक्टोज 

C. डीऑक्सीराइबोज 

D. राइबोस 

3. The major harmful gas emitted by automobile vehicle which causes air pollution is- 

A. Carbon Monoxide 

B. Methane 

C. Carbon dioxide 

D. Ozone 

3. ऑटोमोबाइल वाहन द्वारा उत्सर्जित होने वाली प्रमुख हानिकारक गैस जो वायु प्रदूषण का कारण है- 

A. कार्बन मोनोऑक्साइड 

B. मीथेन 

C. कार्बन डाइऑक्साइड 

D. ओजोनए 

4. The element which is the. most abundant in the human body is- 

A. oxygen 

B. carbon 

C. iron 

D. nitrogen 

4. वह तत्व मानव शरीर में सबसे प्रचुर मात्रा में उपस्थित है- 

A. ऑक्सीजन 

B. कार्बन 

C. आयरन 

D. नाइट्रोजन 

5. A nautical mile is a unit of distance which used in________. 

A. Navigation 

B. Road mile 

C. Astronomy 

D. Measuring the boundaries of a nation 

5. एक समुद्री मील दूरी की एक इकाई है जिसका उपयोग ________ में किया जाता है। 

A. नेविगेशन 

B. सडकों की दूरी 

C. खगोल विज्ञान 

D. किसी राष्ट्र की सीमाओं को मापना 

6. The armature winding of the DC generator has a ________ induced emf. 

A. AC 

B. DC 

C. AC and DC 

D. None of the above 

6. दिष्टकारी जनित्र की आर्मेचर वाइंडिंग में ________प्रेरित विद्युत् वाहक बल होता है। 

A. AC 

B. DC 

C. AC और DC 

D. उपरोक्त में से कोई नहीं 

7. How many Dynes are there in 1 gram weight? 

A. 900 

B. 375 

C. 981 

D. 250 

7. 1 ग्राम भार में कितने डाइन होते हैं? 

A. 900 

B. 375 

C. 981 

D. 250 

8. A bulb weighs 500 N, its mass in grams would be: 

A. 51 g 

B. 5 g 

C. 5100 g 

D. 510 g 

8. एक बल्ब का भार 500 N है, ग्राम में इसका द्रव्यमान होगा: 

A. 51 ग्राम 

C. 5100 ग्राम 

D. 510 ग्राम 

9. Silver articles become black after some time when exposed to air because- 

A. silver gets oxidized to silver oxide 

B. silver reacts with moist carbon dioxide in the air to form silver carbonate 

C. silver reacts with sulphur in the air to form a coating of silver sulphide 

D. silver reacts with nitrogen oxides in the air to form silver nitrate 

9. हवा के संपर्क में आने के कुछ समय बाद चांदी का रंग काला हो जाता हैं क्योंकि- 

A. सिल्वर ऑक्साइड से चांदी ऑक्सीकृत हो जाती है 

B. सिल्वर कार्बोनेट बनाने के लिए चांदी हवा में नम कार्बन डाइऑक्साइड के साथ अभिक्रिया करता है 

C. सिल्वर सल्फाइड की कोटिंग बनाने के लिए चांदी हवा में सल्फर के साथ अभिक्रिया करता है 

D. सिल्वर नाइट्रेट बनाने के लिए चांदी हवा में नाइट्रोजन ऑक्साइड के साथ अभिक्रिया करता है 

10. The rings of Saturn were discovered by- 

A. Kepler. 

B. Ptolemy. 

C. Copernicus. 

D. Galileo. 

10. शनि के वलय किसके द्वारा खोजे गए थे? 

A. केप्लर 

B. टॉलेमी 

C. कोपर्निकस 

D. गैलीलियो 

Answer- 

1. C 

2. C 

3. A 

4. B 

5. A 

6. A 

7. C 

8. B 

9. C 

10. D 





Source: bankersguru.org

SSC CGL Quiz : General Awareness 19 -01-2021