‘Saya syaki Najib terlibat dengan kegiatan haram’ – bekas CEO 1MDB

Najib, 68, didakwa dengan 25 tuduhan penyalahgunaan kuasa dan pengubahan wang haram yang melibatkan dana 1MDB sebanyak RM2.28 bilion yang dimasukkan ke dalam akaunnya antara 2011 dan 2014. Sumber (gambar): FMT

ءساي شكي نجيب ترليبت دڠن كڬياتن حرامء – بكس چيو 1مدب

TTF: Sertai saluran Telegram TTF di sini

Bekas ketua eksekutif 1Malaysia Development Bhd (1MDB) hari ini berkata beliau tidak berani membuat laporan walaupun syaki bahawa perdana menteri pada ketika itu, Datuk Seri Najib Razak, terlibat dalam kegiatan haram.

Menurut Mohd Hazem Abdul Rahman, ini kerana 1MDB pada ketika itu diuruskan dan dikendalikan oleh orang yang paling berkuasa di Malaysia.

Semasa pemeriksaan balas yang dilakukan oleh peguam Najib, Wan Aizuddin Wan Mohammed, Hazem berkata dari belakang, Najib juga terlibat dalam “agenda jahat” Low.

Wan Aizuddin: Itu adalah tuduhan yang sangat, sangat berat untuk mengatakan bahawa perdana menteri terlibat dalam sesuatu yang haram di dalam syarikat itu.

Hazem: Ya.


KUALA LUMPUR: Bekas ketua eksekutif 1Malaysia Development Bhd (1MDB) hari ini berkata beliau tidak berani membuat laporan walaupun syaki bahawa perdana menteri pada ketika itu, Datuk Seri Najib Razak, terlibat dalam kegiatan haram.

Menurut Mohd Hazem Abdul Rahman, ini kerana 1MDB pada ketika itu diuruskan dan dikendalikan oleh orang yang paling berkuasa di Malaysia.

“Pada waktu itu, saya pada dasarnya berurusan dengan sebuah syarikat yang diuruskan dan dikendalikan oleh orang yang paling berkuasa di Malaysia, perdana menteri. Sama ada anda bekerja dengannya atau pergi (tinggalkan syarikat itu),” katanya.

Seorang saksi dalam perbicaraan Najib, Hazem berkata kecurigaannya timbul dari tingkah laku ahli perniagaan buruan Low Taek Jho @ Jho Low, iaitu penasihat khas dalam 1MDB ketika anak syarikat 1MDB menerbitkan penerbitan bon bernilai USD $3 bilion pada tahun 2013 atas arahan Najib.

Semasa pemeriksaan balas yang dilakukan oleh peguam Najib, Wan Aizuddin Wan Mohammed, Hazem berkata dari belakang, Najib juga akan terlibat dalam “agenda jahat” Low.

Wan Aizuddin: Itu adalah tuduhan yang sangat, sangat berat untuk mengatakan bahawa perdana menteri terlibat dalam sesuatu yang haram di dalam syarikat itu.

Hazem: Ya.

Wan Aizuddin: Memandangkan anda curiga bahawa perdana menteri ketika itu terlibat dalam “agenda jahat” Jho Low, anda masih tidak menganggap bahawa adalah betul dan bertanggungjawab sebagai ketua 1MDB untuk terus menghampirinya (Najib) dan menjelaskan kepadanya?

Hazem: Tidak.

Wan Aizuddin: Saya menyatakan di sini bahawa alasan anda tidak pergi ke perdana menteri dan menjelaskan kepada beliau adalah kerana anda terlibat dengan rancangan Jho Low. Itulah sebabnya anda tidak merasakan perlunya melaporkan perkata itu kepada Najib.

Hazem: Saya tidak setuju.

Saksi pendakwaan ke-19 itu berkata, dia hanya menyampaikan kecurigaannya kepada mantan ketua 1MDB Tan Sri Lodin Wok Kamaruddin dan bekas setiausaha utama Najib, Allahyarham Datuk Azlin Alias, kerana mereka mempunyai akses langsung kepada Najib.

Sebelum itu, Hazem memberi keterangan bahawa dia telah menandatangani dokumen berkaitan latihan penggalangan dana USD $ 3 bilion tanpa mengetahui isi kandungan kertas tersebut.

Perbicaraan di hadapan hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung pada hari Rabu.

Najib, 68, didakwa dengan 25 tuduhan penyalahgunaan kuasa dan pengubahan wang haram yang melibatkan dana 1MDB sebanyak RM2.28 bilion yang dimasukkan ke dalam akaunnya antara 2011 dan 2014.

Dia menghadapi penjara 20 tahun dan denda, jika disabitkan kesalahan.

THE THIRD FORCE

Diterjemah dari laporan The New Straits Times

WAJIB BACA:

Najib, Zahid held multiple talks with Anwar, representatives from DAP since January

‘Saya syaki Najib terlibat dengan kegiatan haram’ – bekas CEO 1MDB